Anděl s ďáblem v těle?

Publikováno dne 1. 12. 2019

Nebo ďábel s andělskými křídly? Co je žena? Blíží se Mikuláš, a tak mě napadla tato úvaha na téma ženství. “Když ženě utrháš křídla, naroste jí koště”,je citát, který jsem někde zahlédla. Bílá Eva a černá Lilith, dva protikladné ženské archetypy, které se v nás často perou a přesto tvoří jednotu. Jedna bez druhé není celá, stejně jako světlo nemůže existovat bez stínu, dobro bez zla a den bez noci.

Takže, jaká je ta naše Eva? Je to ta “hodná holčička”, věrná, laskavá, usměvavá, poslušná a poddajná, co nikdy neodporuje, která neumí říct “Ne!” a “Jdi do pr…!” Je to žena, která trpělivě čeká a vytváří doma útulné hnízdečko a vaří teplé večeře a nikdy neremcá. Žena, která svému muži s láskou namasíruje před spaním záda, naslouchá mu, když potřebuje povídat a umí ho pohladit a vzít za ruku, když je naštvaný na celý svět.

Je to i žena-bohyně, jejíž pečující láska muže vyživuje a uklidňuje, takže se s ní cítí, jako by seděl u teplého krbu. Je to půvabná víla, vonící růže a sladký polibek. Je to romantika při svíčkách… Je to něha a hebkost a bezpodmínečná láska… Je to modlitba a hojnost úplňku…Je to žena-voda, příjemně chladivá, plynoucí, klidná a hluboká… Je to studánka, ze které muž může pít. Je to konejšivé objetí… Je to světlo zářícího srdce…

A co naše Lilith? Znáte jí?

Lilith byla první ženou Adama, stvořená z ohně. Žena-oheň, divoká a vášnivá, nezkrotná, spalující žárem své touhy… Žena omamná a těžká jako červené víno… Žena-vlčice, která se bosá toulá po lesích, miluje v trávě a tančí kolem ohně… Žena-orlice, svobodně letící oblohou… Žena šťavnatá a zakázaná jako rajské ovoce. Žena-svůdnice, nemravná děvka, která zná svou sílu a tajemství mezi stehny… Výkřik extáze… Hloubka temné noci… Žena, která odchází a zase se vrací. Magická čarodějka, v jejímž klíně zemřeš a znovu se narodíš.

Taky ale umí pěkně vytočit! Snadno se změní v hysterku, která předvede celou paletu svých emocí a umí křičet a ječet a škrábat a brečet… Vztek je totiž potlačená vášeň. Nesnáší svou bezmoc, nesnáší, když je zahnaná do kouta. Nesnáší, když nemůže… milovat. Pak seká ocasem a plive kolem svůj jed. A zkrotit ji může jen opravdovost muže.

Tak co? Poznaly jste se? Která je ta vaše? A která je ta dobrá a ta špatná? Správně, uhádly jste – obě jsou skvělé, protože obě jsou naší součástí a když jedna chybí, nejsme celé. Když jste jenom v Evě, Adama to začne nudit. Přejí se vás, stejně jako se snadno přejíme sladkého. Jednoho dne vám řekne, že ho nevzrušujete a odejde za nějakou “divoškou”. V lepším případě se na vás bude koukat jako na svatý obrázek a líbat vám ruce. To je určitě příjemné, ale ne na dlouho.

A co když v nás převládá Lilith? Bez otevřeného srdce se promění v nymfomanku nebo vzteklou dračici , před kterou vezme Adam nohy na ramena. Lilith je jako pikantní koření, které musíme používat s citem a nesmíme ho předávkovat.

Co říct na závěr? Dejte mi vědět, jak se vám ta “čokoláda s chilly” daří a jak chutná Adamovi. Je to trochu alchymie…